Wadlopen

Wadlopen is een unieke belevenis in misschien wel het meest ongerepte natuurgebied van Nederland.

Het is niet voor niets dat de Waddenzee in 2009 is uitgeroepen tot werelderfgoed en in 2018 tot mooiste natuurgebied van Nederland. Laat je verrassen door de natuurlijke schoonheid van dit gebied. Wadlopen is ook een sportieve bezigheid. Het lopen door slikvelden is heel iets anders dan wandelen op een stevige ondergrond en vraagt een goede conditie, zeker bij de tochten die langer duren.  

Wat trek ik aan?
Als schoeisel zijn 'hoge canvas gymschoenen' met sokken verplicht. Kies voor hoge sokken en niet voor lage (enkel)sokjes. Duikschoenen zijn ook erg geschikt. Hoge surfschoenen zijn alleen geschikt als ze een stevige zool hebben, dit i.v.m. scherpe schelpen. Lage gymschoenen en zogenaamde waterschoentjes blijven achter in het sterk zuigende slik en zijn niet geschikt.  Heb je geen geschikt schoeisel bij je dan kunnen de gidsen deelname aan de tocht weigeren. De kleding die je draagt stem je uiteraard af op de weersomstandigheden. Houd er wel rekening mee het een open gebied is waar het vaak een frisse zeewind waait. Zorg daarom voor warme en winddichte bovenkleding. Een windjack of regenjack dien je verplicht bij je te dragen (in je rugtas). Aangezien er onderweg geulen worden gepasseerd is het dragen van een korte broek aan te raden. Een natte spijkerbroek kan gaan schuren.

Wat neem ik mee?
Neem voor onderweg wat te eten mee en voldoende water of drinken. In de zomer, maar zeker ook in het voorjaar, is het bij  zonneschijn aan te raden je goed in te smeren aangezien je snel verbrandt op het Wad. Een pet is dan ook een goed idee. Zorg er bij minder gunstige weersomstandigheden voor dat je warm gekleed bent en een wind/regenjack bij je hebt. De wind heeft vrij spel op het wad en wanneer je nat wordt bij de passage van de geulen koel je behoorlijk af bij een lagere omgevingstemperatuur. Bij de oversteek naar naar 1 van de eilanden neem je droge kleding in een plastic zak mee in je rugtas. Bij de  zwerftochten kun je de droge kleding in de auto achterlaten.
 
Dus wees goed voorbereid waneer je een tocht wilt gaan doen, kies een tocht die qua zwaarte bij je past en check of je gezond & fit genoeg bent om de tocht te maken.  Zorg ook dat je op tijd bent, het getij wacht niet en daarom de gidsen ook niet!

Het prachtige waddengebied kun je ontdekken tijdens wadexcursies. Vanuit Den Helder worden er verschillende wadexcursies georganiseerd, zoals wadlopen en vogelkijkexcursies. Bij laagwater wandel je door slik, zandplaten en over mosselbanken.

Ook vanuit Den Oever, een vissersdorp gelegen vlak voor de Afsluitdijk, kun je mee met wadlooptochten. Modder, water en de prachtige wijde omgeving zijn de ingrediënten voor een heerlijk dagje op het wad.