Sint-Nicolaas in Europa

Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.

Frankrijk

In Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd, maar wel heel anders dan bij ons. Het is daar op 6 december de naamdag van de heilige Nicolaas, die op die dag wordt herdacht in Frankrijk. Lang niet in alle delen van het land wordt de naamdag even fanatiek gevierd, maar in de Lorraine pakt men over het algemeen flink uit. Nicolaas is beschermheilige van dit gebied en daarom wordt er in de dorpen en steden elk jaar grote optochten ter ere van deze heilige georganiseerd. De vieringen hebben veel weg van de sinterklaasintocht zoals wij die kennen, alleen rijdt Sint-Nicolaas in Frankrijk op een ezel. Ook heeft hij geen Piet bij zich, maar père fouettard. Père fouettard heeft een grote kap op zijn hoofd en een zweep in zijn hand, waarmee hij stoute kinderen straf kan geven. 

Oostenrijk en Duitsland

In Oostenrijk en Duitsland is 6 december de dag van de sinterklaasviering. Sint zelf heeft een vertrouwd uiterlijk, maar zijn hulp is een stuk angstaanjagender dan onze Piet. Hier wordt de goedheiligman van oudsher begeleid door Krampus, een duivels figuur dat kinderen angst moet inboezemen. Krampus is zelfs zo angstaanjagend dat hij vrijwel op geen enkele sinterklaasviering in Duitsland of Oostenrijk meer welkom is. Wel worden er in de 2 landen op verschillenden plekken festivals rondom Krampus georganiseerd. 

Tsjechië en andere landen in Centraal-Europa

 

Sinterklaas komt ook in Tsjechië, waar hij snoep, pinda’s en mandarijnen uitdeelt aan kinderen die braaf zijn geweest. Net als in ons land gaat hij van huis naar huis om dit lekkers af te leveren, maar daar houdt de gelijkenis wel op. In plaats van pieten heeft Mikulas, zoals hij in Tsjechië heet, een duivel en engel bij zich. Ook krijgt Sinterklaas bij elk huisbezoek een borreltje.

Naast Tsjechië, komt Mikulas ook in landen als Hongarije, Slowakije, Slovenië, Polen en Roemenië. In al deze landen wordt hij vergezeld door een engel en een duivel.

Italië

Als het goed is, worden de Italiaanse kinderen in de nacht van 5 op 6 januari verwend door la Befana, een oude vrouw die op haar bezemsteel cadeautjes en snoep uitdeelt aan alle kleintjes die braaf zijn geweest. Wie te vaak stout was, krijgt slechts wat as en kolen.
Het feest heeft wel wat weg van onze Sinterklaastraditie: kinderen hangen hun sokken bij de open haard en zorgen dat la Befana een mandarijn of een sinaasappel en een glas wijn krijgt. De volgende ochtend zijn deze lekkernijen verdwenen. Een handafdruk in de as is het enige wat nog over is van haar bliksembezoek, net als de cadeautjes natuurlijk.

Oekraïne

Op 19 december is het in Oekraïne tijd voor de jaarlijkse Sinterklaasviering. De Oekraïense Sinterklaas heeft geen hulpen en geen paard, maar geeft wel cadeautjes aan kinderen. Interessant detail: de Oekraïense Sinterklaas heeft ook een mijter op, maar die van hem heeft een ronde bovenkant. Dat komt omdat de feestdag hier een orthodoxe achtergrond heeft en in de orthodoxe kerk zijn de mijters rond. Ook is het gewaad van de Oekraïne Sinterklaas lang niet altijd rood, zoals u ook kunt zien op de foto hieronder.

In Oekraïne kennen zij naast Sint-Nicolaas ook Vadertje Vorst, de Russische equivalent van de Kerstman. Vadertje Vorst komt ook in veel andere landen in Centraal- en Oost-Europa.

Vind vakantiehuis