Met je kind naar het strand

Hebben jij en je gezin een vakantie aan de kust geboekt? Dan is het natuurlijk heerlijk om op een warme zomerdag met je kinderen verkoeling te zoeken op het strand. Kleine kinderen vinden het heerlijk om met een emmertje en een schepje te genieten van het zand en het water.

Wij geven je hier een aantal tips om te zorgen dat jij zelf en je kind zorgeloos kunnen genieten van een dagje aan het strand.

Veiligheid voorop

Lekker luieren op het strand is heerlijk, maar het is vooral belangrijk dat je kind veilig is. Je moet er niet aan denken, maar op drukke zomerdagen raken er dagelijks kinderen hun ouders kwijt. Het is daarom handig om je kind iets mee te geven waar jou telefoonnummer op staat. Als je kindje gevonden wordt door een andere strandbezoeker, kunnen ze jou direct bellen. Er zijn zogenaamde sos kettinkjes en sos armbandjes die je kunt personaliseren. Een strijklabel in de kleding zou je ook kunnen gebruiken. Veel ouders schrijven met pen een nummer op het kindje, maar na uitgebreid spelen in het zand, insmeren met zonnebrand en zwemmen in het zoute water kunnen de nummers vervagen. Geef je kindje liever niet iets mee waar zijn of haar naam duidelijk op staat. Kwaadwillende mensen kunnen dan net doen of ze je kindje al kennen om ze zo mee te lokken.

Herkenningspunten

Als je kindje oud genoeg is kun je herkenningspunten benoemen waar je met je kind kunt afspreken als je elkaar kwijt bent. Denk aan een strandtent, een strandopgang of een strandpaal met een nummer. Spreek ook af tot waar de kinderen zelfstandig mogen spelen. Het is ook handig om jouw kind iets aan te trekken waar hij of zij goed in te herkennen is. Laat je kindje eventueel ook een felgekleurde pet of zonnehoed dragen, zodat ze nog makkelijker te herkennen zijn. Zo zijn ze meteen beter beschermd tegen de zon. Win-win!

Insmeren

We weten allemaal dat verbranden heel slecht is voor de huid, dus dit kun je maar beter zien te voorkomen. Door de wind en het water kun je de kracht van de zon minder goed voelen, maar je kind kan wel lelijk kan verbranden als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg daarom dat je kinderen goed zijn ingesmeerd met zonnebrandcrème met de maximale beschermingsfactor SPF 50+ en neem dit zeker mee in je tas. Breng het middel een half uur voordat je in de zon gaat aan en herhaal het insmeren zo vaak mogelijk. Let ook even goed op als je kinderen in het water zijn geweest. De zonnebrandcrème is er dan vaak een beetje af (soms ook bij watervaste zonnebrandcrème!). Het is sowieso goed om kinderen ieder uur bij te smeren.

Eten en drinken

Eten en vooral drinken is erg belangrijk op een warme dag aan het strand. Zorg dan ook dat je altijd een fles water bij je hebt, aangezien veel zoete drankjes niet genoeg hydrateren. Haal regelmatig nieuw water in een strandtentje als je merkt dat je water lauw wordt. Naast water is het lekker om wat fruit mee te nemen. Kinderen hebben met warm weer vaak geen trek in een boterham en dan is een sappige appel of stukjes (tropisch) fruit een prima oplossing! Een cracker of koekje kun je ook altijd nog geven voor de afwisseling.

Op een handdoek

Zand weerkaatst maar liefst 20% van de UV straling. Zorg ervoor dat jij en je kind op een kleedje of een grote handdoek zitten.

Draag kleding

Het is verstandig om je jonge kind een T-shirt aan te geven. Laat hem of haar ook een zonnehoedje en een zonnebril dragen.

Verbrand

Ben je al te laat en is je kleine verbrand? Laat je kind dan een wit T-shirt aantrekken en probeer hem of haar zo veel mogelijk uit de zon te houden. Smeer de huid 's avonds royaal in met after sun.

Kwallenbeet

Is je kind gebeten door een kwal? Dan adviseert het Gezondheidsplein om de beet af te spoelen met alleen zout water. Bij de EHBO-post op het strand van Julianadorp (naast strandtent Paal6) kunnen ze nog even checken of er resten van tentakels zitten en die verwijderen met een pincet. Om het ingespoten gif te deactiveren, kun je azijn of urine over de beet spoelen. Bij jeuk kun je ook een jeukstillende crème gebruiken. Meerdere kwallenbeten of veel pijn? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Wij wensen je een heerlijke lange zomer aan zee. Met deze maatregelen weet je zeker dat je volop kunt genieten van een dag aan het Nederlandse strand!